Com parlar de sexualitat amb els nostres fills i filles?

Parlar amb els fills de sexualitat sempre ens fa vergonya.

Partim que hi ha un mite que a la infància sempre és felicitat i no sempre és així. I s’han de poder explicar què passa per poder entendre. Com més informació es tingui, més clar és tot, a més quan s’explica resulta menys atractiu. 

Sempre hi ha els mites que els homes tenen una sexualitat per testosterona, o que masturbació sempre és masculina o que les dones sempre són les que tenen l’última paraula respecte al sexe. Tu què penses?

La importància de diferenciar la sexualitat de la reproducció des de l’inici.

Des de l’inici de la infància s’ha de parlar posant el nom que toca a les diferents parts del cos (vulva, penis, pits…) i hem d’evitar les paraules que ens fa sentir ridículs.

Actualment, hi ha estudis que verifiquen la importància d’anomenar les parts del cos correctament,  perquè quan els infants tenen un bon coneixement de l’anatomia corporal, poden explicar millor si hi hagués un cas d’abús en la infància, ajuda a manifestar-ho. 

Naturalitzar que existeix per passar a l’adolescència.

L’adolescència no és només de gaudir del sexe, també inclou explicar el tema de la responsabilitat per evitar conductes de risc (transmissió de MTS, riscos d’embaràs no desitjats, consentiment en les relacions…)

Sempre poder donar alternatives en positiu.

Parla sobre la importància de la paraula del plaer, de l’autoconeixement, el sexe oral segur i altres temes, és vital per donar alternatives segures de plaer i seguretat. No cal que es faci tot de cop, és un procés lent, una conversa espontània, per exemple, després de veure una pel·lícula junts.

  • Et fa vergonya parlar de sexualitat?
  • El teu fill o filla no vol saber res del tema?
  • Et costa acostar-te a ells?
  • Si tens dubtes i no saps com abordar-ho, podem donar-te algunes eines.